Rabu

harking

9.20.2010

Menghilangkan Windows Genuine Advantage (WGA) Notification

8.18.2010

Cara mengetahui serangan keylogger

5.15.2010

Cara hack menggunakan keylogger
Cara hack modem ADSL dan account speedy orang lain

4.19.2010

Cara hack hotspot mikrotik

12.30.2009

Hacking Forum: Cara Login Sebagai Admin dengan Firefox

12.24.2009

Paypal Hack: Beli Apapun $0.01,Mau?

11.10.2009

Hacking Satelit Bandwith

9.12.2009

Credit card on black market

9.05.2009

Ratusan site di Negeri Malingsial(jiran) "diporakporandakan" Hacker Indonesia

9.04.2009

Learn Cheating IP

2.02.2009

Hacker Hall Of Fame

1.19.2009

h**k windows XP and vista password

9.25.2008

Lets monopoly Bandwith at hotspot!!

9.15.2008

Hacking Billing Explorer
Menjebol Account E-Gold!

ip address

11.03.2010

Slow WiFi connection Solution
WiFi WLAN Roaming Basics

11.01.2010

Windows 7and Server 2008 R2 Patch Detail

10.09.2010

System Restore dengan Safe Mode Command Prompt

9.29.2010

Downgrade XP SP 3 in Dell N4010 64 bit

9.22.2010

Perbedaan Stand by, Hibernate, dan Shutdown

9.20.2010

Menghilangkan Windows Genuine Advantage (WGA) Notification

9.19.2010

Toshiba Flashdisk Not Responding Fix

9.15.2010

Windows 7 Wireless Setup

7.06.2010

Kelemahan Winrar
Apa itu ASP.NET?

5.03.2010

Trik Mengubah Windows XP menjadi genuine

3.01.2010

Menambah Kecepatan Internet dengan Windows Proxy Server(SQUID)

1.14.2010

Mengenal Error Koneksi Internet

1.10.2010

Cara Efektif untuk Meningkatkan Koneksi Internet Smart

1.06.2010

Perlukah Kita Update BIOS

1.05.2010

Trik Mengatasi Printer Error atau Bermasalah

1.04.2010

Fenomena Flashdisk memiliki batas Umur

12.29.2009

Optimize Photoshop untuk spesifikasi rendah

12.25.2009

Inilah Virus Komputer Paling Mematikan

teknologi masa depan

image001.jpgMungkin 2 atau 3 tahun yang lalu .. laptop merupakan suatu perangkat komputer yang sangat didamba-dambakan oleh kalangan yang berkecimpung atau pengguna IT .. selain dapat digunakan dimana saja dan juga merupakan Gaya Hidup seorang profesional .. kemana-mana bisa dibawa dan digunakan, baik di kantor maupun cafe sambil nongkrong dan minum kopi .. tapi tanpa disadari saat ini harga laptop semakin hari semakin menurun bahkan saat ini harga laptop ada yang <= 5 JT rupiah .. wah alhasil banyak orang menggunakan laptop .. baik dari merek-merek terkenal maupun merek asia dan bahkan merek lokalpun turut ikut dalam kancah bisnis tersebut.



Rekan-rekan sekalian tahu ngak kenapa kok bisa begitu .. coba tebak !!!, saat ini negara “berorang-orang ingin maju dan pintar” telah membuat suatu teknologi didalam dunia IT .. yang akan menggeser posisi komputer dan laptop .. yakni seperti gambar dibawah ini .. nah saat ini negara Indonesia tercintaku masih menjadi pemakai saja .. tapi memang begitu adanya .. kampus-kampus di kita kebanyakan mempersiapkan untuk menjadi pekerja saja bukan peneliti atau orang untuk melakukan riset  .. trus kalangan orang-orang terkenal dan hebat di dunia IT kebanyakan cuman bisa jual cuap-cuap dengan modal power pointnya … menyedihkan tapi inilah kondisi kita .. dan bersiap-siaplah menjadi “Tempat Pembuangan Komputer Dunia”.

Berikut ini gambar-gambar komputer masa depan :


image002.jpg
image003.jpg
image004.jpg
image005.jpg
image007.jpg



P /S  : Teknologi komputer


Bagaimana untuk menjalankan 2 sistem operasi berbeza secara serentak pada komputer



Kita boleh membuat pemasangan sistem operasi yang berlainan pada komputer. Tetapi untuk menjalankannya secara serentak adalah mustahil jika tidak menggunakan sesuatu aplikasi yang dicipta khas untuknya.

Jadi disini Maxx senaraikan aplikasi yang boleh anda gunakan untuk membolehkan komputer anda menggunakan 2 sistem operasi yang berlainan pada masa yang sama.

1. Sistem operasi Linux pada Windows : andLinux merupakan utiliti percuma yang membolehkan anda menggunakan sistem operasi Ubuntu Linux pada sistem berasaskan Windows 2000 ( 2000, XP, 2003, Vista, 7; versi 32-bit sahaja ) Klik disini untuk muat turun dan penerangan lanjut.

2. Sistem operasi Windows pada Mac : Parallels membolehkan anda menggunakan sistem operasi Windows pada Mac tanpa melalui proses reboot. Walau bagaimanapun ia merupakan aplikasi berbayar. Klik disini untuk maklumat lanjut

3. Sistem operasi Windows pada Windows : Virtual PC pula membolehkan anda menggunakan sistem operasi Windows yang mempunyai versi berlainan. Klik disini untuk maklumat lanjut



Selain menggunakan 3 aplikasi diatas, anda boleh juga menggunakan satu lagi aplikasi yang boleh menjalankan hampir kesemua jenis sistem operasi yang dianamakan Virtual Box. Untuk maklumat lanjut sila klik disini

 

Tom Cruise panjat Burj Khalifa


BANGUNAN Burj Khalifa di Dubai.


DUBAI - Pelakon kacak Holywood, Tom Cruise dilihat menuruni dan memanjat dari tingkat 120 hingga 134 bangunan tertinggi dunia, Burj Khalifa di sini, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), lapor sebuah akhbar semalam.
Cruise yang dilengkapi dengan tali dan abah-abah, memanjat Burj Khalifa pada minggu lalu dalam satu adegan lagak ngeri filem terbarunya, Mission Impossible: Ghost Protocol yang bakal ditayangkan pada Disember tahun depan.
Aksi pelakon tersebut mengejutkan sejumlah orang yang berada di sekitar bangunan setinggi 828 meter dan mempunyai 160 tingkat itu pada minggu lalu. - Agensi







p /s :   hasyim

Robot angkasawan ke angkasa lepas


GAMBAR yang disiarkan semalam menunjukkan Robonaut 2 berjabat tangan dengan seorang angkasawan Amerika Syarikat Michael Barratt di Houston.


CAPE CANAVERAL, Florida - Satu robot angkasawan pertama, Robonaut 2 bernilai AS$2.5 juta (RM7.71 juta) yang lebih dikenali dengan nama R2 akan berada di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) dalam minggu ini. Robot itu dihasilkan melibatkan kerjasama antara Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) milik AS dengan syarikat General Motors. Ia berukuran satu 1.8 meter tinggi dan berat 149.68 kilogram. Kerja-kerja yang akan dilakukan R2 ialah memegang pelbagai jenis peralatan untuk angkasawan di luar ISS selain mengendalikan kerja-kerja berbahaya seperti kebocoran toksik dan kebakaran. Robot itu akan berlepas ke ISS dengan menaiki kapal angkasa Discovery di sini esok bersama enam angkasawan. Otak robot itu terletak di perut manakala tubuhnya diperbuat daripada aluminium, nikel dan fiber karbon. Empat kamera penglihatan dipasang pada robot itu dan kamera inframerah diletakkan di dalam mulutnya. Menurut Pemangku Bahagian Simulasi, Robotik dan Automasi Pusat Angkasa Lepas Johnson, Rob Ambrose, robot itu akan berada di ISS sehingga Disember depan. - AP



sumber  : kosmo! online

Nombor telefon baru 11 digit mulai bulan depan

 

CYBERJAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperkenalkan format baru nombor telefon mudah alih dengan 11 digit berkuat kuasa 15 Disember ini.Pengarah Jabatan Perancangan Nombor, Norizan Ghazali berkata, format baru itu akan menggunakan struktur 3+8 berbanding 3+7 sedia ada dan semua penyedia perkhidmatan akan menggunakan awalan '011', sebagai contoh 011 1234 5678."Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalamKatanya, format baru itu dijangka menyelesaikan kapasiti yang tidak mencukupi struktur 3+7 sedia ada serta menggalakkan penyertaan baru yang merupakan antara perancangan jangka panjang MCMC."Awalan perkongsian baru '011' mampu menampung 900 juta nombor jika diperlukan oleh penyedia perkhidmatan sedia ada atau yang baru,'' katanya. - Bernama



p /s : kosmo! online 3/11/2010


Selasa

***riNdu mAsA aQik akU keCIk-keCIk***










tengok gambo kat atas ni..GERAM kan..CUTE sangat..dulu masa aqil kecik nak buat cam gini..tapi tak kesampaian..hahahaha...kreatip betul la diaorg ni ambik gambo anak-anak diaorg ni cam gini.tak tau la gambo betul ke or edit...



adui..ibu sungguh rindu kat aqiK masa baby dulu..TOMBAM.....hari-hari kena geget ngan ibu...hahahaa..


7 cara mempercepatkan rambut anda tumbuh dengan cepat


Oh, no! Stylist memotong rambut Anda terlalu pendek! Tengkuk yang terlihat membuat Anda tidak percaya diri, dan merasa mau masuk angin. Bagaimana cara agar ram-but cepat panjang kembali?
Hal seperti ini kerap kita alami. Entah karena salah potong rambut, atau Anda ingin mendapatkan model rambut idaman sebelum trennya keburu berganti, Anda berharap rambut bisa panjang dalam sekejap. Berita baiknya, hal ini bisa saja terjadi. Seorang hairdresser mungkin akan mengatakan, jangan memotong rambut Anda lagi, sekalipun hanya untuk trimming atau merapikan model rambut.
Pada dasarnya, rambut akan tumbuh dengan cepat bila dalam keadaan sehat. Berikut adalah tips yang dapat Anda lakukan agar rambut tetap sehat dan cepat panjang:
1. Jika rambut Anda rusak atau ujungnya bercabang, segera rapikan bagian yang bercabang tersebut. Memang Anda harus memotongnya, namun ini merupakan langkah awal.
2. Jangan keramas setiap hari. Shampo bisa mengurangi minyak alami yang dihasilkan oleh rambut, dan berguna untuk menutrisi rambut. Kurangi kebiasaan ini menjadi beberapa kali seminggu, atau tiga hari sekali. Jika rambut Anda cepat kotor sehingga harus dicuci setiap hari, gunakan sedikit kondisioner setiap beberapa hari sekali. Kecuali Anda bekerja di luar ruangan, rambut Anda tidak kotor-kotor amat sehingga harus dikeramas setiap hari. Sedikit kondisioner cukup untuk mengusir kotoran dan melembutkan rambut.
3. Minimalkan penggunaan karet rambut atau aksesori lain yang akan mencengkeram rambut Anda. Saat panjang rambut mulai nanggung, Anda memang cenderung akan mengikatnya supaya tidak mengganggu. Namun karet rambut akan menyebabkan rambut patah jika setiap kali Anda mengikatnya di tempat yang itu-itu saja, seperti kuncir kuda.
4. Gunakan produk-produk penataan rambut sesedikit mungkin. Misalnya gel, volumizer, serum, hairspray,
   dan lain sebagainya. Penggunaan produk yang terlalu sering membuat rambut menggumpal, sehingga Anda
    butuh shampo lagi untuk membersihkannya. Gumpalan bahan-bahan penataan rambut juga menambah
   kotor rambut Anda.
5. Minimalkan penggunaan alat-alat yang panas, seperti blow dryers, pengikal rambut, atau setrika rambut. 
    Boleh-boleh saja memakainya, namun coba untuk tidak melakukannya terlalu lama agar rambut tidak
    terkena panas terlalu lama.

6. Pakai topi. Paparan sinar matahari akan merusak dan mengeringkan rambut. Jaga agar rambut menjadi
    sesehat mungkin sehingga mudah untuk tumbuh lagi.

7. Gunakan sikat rambut untuk memijat kulit kepala setiap malam. Lakukan gerakan memutar ke seluruh kulit
    kepala sekitar 15 menit. Setelah itu, sisir rambut Anda perlahan dari pangkal rambut hingga ke ujung. Cara
     ini akan mendistribusikan minyak alami pada pangkal rambut ke seluruh rambut hingga ujungnya.



Share


9 Cara Memperbaiki Mood Dalam 30 Menit

Bagi sebagian orang, suasana hati dengan mudah berubah, apa pun pemicunya. Jika berubah lebih baik, dari negatif menjadi positif, maka tak jadi soal. Bagaimana jika sebaliknya, suasana hati yang sedang baik berubah seketika dan merusak mood Anda.


Gretchen Rubin, penulis The Happiness Project, mengatakan bahwa Anda tak perlu merasa egois saat sedang ingin membahagiakan diri sendiri. Penelitian menunjukkan, seseorang yang lebih bahagia memberikan manfaat baik bagi dirinya.

"Seseorang yang bahagia lebih mudah bergaul, disenangi banyak orang, sehat, dan produktif," katanya.

Saat Anda berusaha membangun kembali mood menjadi lebih baik, artinya Anda juga membantu orang lain lebih merasa bahagia.

1. tanpa mengingatan dengan meningkatkan aktiviti

Meningkatkan level aktivitas bisa dilakukan kapan saja. Saat menerima telepon misalnya, jangan hanya duduk diam. Berdirilah atau lakukan jalan kecil. Jika ada tangga, mengapa harus menggunakan elevator? Manfaatkan fasilitas yang bisa membantu Anda memompa energi lebih kuat lagi. Atau, berjalanlah 10 menit di sela-sela waktu kerja Anda.

2. Berjalan kaki di alam terbuka

Sempatkan berjalan kaki di alam terbuka. Jangan mengurung diri di kamar atau ruangan saja. Penelitian menunjukkan, cahaya alami luar ruang menstimulasi otak yang bisa meningkatkan mood.

3. Berkomunikasi

Lakukan komunikasi dengan teman lama, melalui surat elektronik, atau apa pun fasilitas yang nyaman bagi Anda. Atau, jalinlah hubungan dengan teman baru. Membangun ikatan emosi dengan orang lain membuat suasana hati lebih positif. Anda tak hanya sedang memoles keramahan diri, tetapi juga membuat orang lain lebih ramah kepada Anda. Dengan menjalin komunikasi, Anda juga memperkuat emosi dan kehangatan persahabatan dengan orang lain. Hal ini akan membuat Anda lebih merasa bahagia.

 
4. kena buang  pekerjaan yang menyebabkan
 
Sementara waktu, tinggalkan semua jadwal atau tugas yang hanya akan memperburuk mood. Misalnya, masalah seputar asuransi yang harus Anda selesaikan, membeli sejumlah kebutuhan yang memusingkan Anda, atau menjadwalkan ulang janji bertemu seseorang untuk urusan tak menyenangkan yang tidak terlalu penting. Meninggalkan sejumlah tugas tak menyenangkan sementara waktu akan memberikan kesenangan yang bisa memperbaiki mood Anda.

5. Lakukan pekerjaan yang berbeda dari biasanya

 
Ciptakan suasana baru di rumah. Saat bosan dengan rutinitas, ciptakan kegiatan baru yang jarang atau tak pernah Anda lakukan. Misalnya, jika biasanya pekerjaan berbenah dapur sepenuhnya menjadi tanggung jawab pekerja rumah tangga, maka ambil alih sementara. Cukup 10 menit saja, lakukan pekerjaan asing yang jarang Anda lakukan.

 

6. Berbuat baiklah untuk orang lain

Saat teman meminta bantuan Anda dalam mencari informasi tertentu, segera ambil kesempatan ini. Perkenalkan ia dengan teman Anda yang bisa membantunya mendapatkan informasi tersebut. Melakukan sesuatu yang berguna membuat Anda lebih merasa positif.

7. Selamatkan hidup seseorang

 
Tak sulit menjadi pahlawan. Mendonorkan darah menjadi salah satu caranya. Santunan darah dari Anda bisa menyelamatkan orang lain. Melakukan sesuatu yang berharga akan membuat Anda merasa berharga.

 
8. Tunjukkan bahwa Anda bahagia dengan senyuman

 
Senyuman meningkatkan mood Anda. Selain itu, wajah yang dihiasi senyuman memberikan kesan bahwa Anda bersahabat dan mudah bergaul.

9. Mempelajari hal baru

 
Pilih subyek yang memancing rasa ingin tahu Anda. Manfaatkan waktu 15 menit saja untuk mencari informasi di internet dan nikmati waktu untuk membaca. Atau pergilah ke toko buku, belilah buku yang bisa memuaskan rasa ingin tahu Anda. Pilih topik yang Anda sukai dan menyenangkan, bukan topik yang Anda butuhkan atau harus Anda ketahui.(kompas.com)



source:http://takunik.blogspot.com/2010/10/9-cara-perbaiki-mood-dalam-30-menit.html

Artikel Terkait

Tips N Trik

9 Cara Memperbaiki Mood Dalam 30 Menit
5 Tips Pintar Memilih Kondom Yang Tepat
12 Tips Agar Suami Anda Tidak Melirik Wanita Lain
Tips Membaca Bahasa Tubuh Lawan Bicara Kita
Rumus Minum Kopi Agar Rasanya Benar-benar Mantap
7 Cara Memanjangkan Rambut Lebih Cepat
Tips-tips Penting Mengisi Bahan Bakar / Bensin
5 Tips Untuk Menjaga Kesehatan Payudara Anda
Tips Gerakan Untuk Meninggikan Badan
Cara Mengelola Utang Sesuai Dengan Zodiak
Tips Mengatasi Kecanduan Pornografi
Cara Melihat Saat Darurat Tidak Ada Kacamata
Inilah Cara Menghadapi 6 Perangai Teman
4 Tips Ngemil Agar Tidak Bikin Gemuk
Nafas Bau Bawang, Atasi Dengan Susu
Tips Untuk Bertahan Hidup Jika Tersesat di Hutan (Survival)
Tips Diet Dengan Air Putih Dan Buah
Tips Dan Trik Untuk Mengatasi Rasa Bosan Bekerja
Tips Penataan Rambut Agar Sesuai Dengan Bentuk Wajah
Feng Shui : Mengatur Perputaran Energi Dalam Rumah
Cara Memakai Parfum Agar Wanginya Tahan Lama
Mengajarkan Bisnis Hebat Ala Orang Cina Kepada Anak
Lama Bekerja di Depan Komputer? Gunakan Aturan 20-20-20
10 Cara Melewati Depresi Yang Berat
Cara Mengukur Suhu Udara Dengan Suara Jangkrik



Sagem Binder E-Book Reader dengan 3G dan Wifi

Sagem Wireless mengumumkan produk e-book reader Binder baru,  e-book reader ultra ringan ini dilengkapi dengan built-in 3G dan koneksi WiFi. Sagem Binder memiliki layar Sipix epaper 6-inci dengan sentuhan kapasitif dan accelerometer untuk rotasi layar otomatis. Dilengkapi memori internal 2GB yang cukup untuk menyimpan hingga 12.000 buku non-gambar  sementara itu juga mendukung tambahan penyimpanan dengan microSD / SDHC card .


 


Sagem Binder tidak hanya mendukung WiFi tetapi juga jaringan selular GPRS / EDGE dan WCDMA 3G  memungkinkan pengguna untuk mendownload majalah dan surat kabar on-demand terbaru langsung ke perangkat. Reader ini  mendukung format TXT, ePub, PDF, HTML file dan juga JPEG, PNG, gambar BMP dan file audio MP3. Ebook Reader Sagem Binder memiliki ukuran 152mm x 123mm x 10.7mm dan berat kurang dari 240g. Sagem Binder saat ini tersedia di Fnac, sebuah perusahaan ritel Perancis, dengan nama FnacBook dan harga Euro 199. (sumber)

Kemenangan Capung Lawan Kadal Terekam Dalam Fosil Berumur 100 Juta Tahun


Seekor capung dan kadal yang sedang berduel sekitar 100 juta tahun lalu, ditemukan di Myanmar dalam bentuk fosil. Kedua hewan itu ditemukan dalam kondisi tak utuh, capung ditemukan dalam kondisi tak berkaki sementara kadal ditemukan tanpa kaki depan dan ekornya.

George Poinar, penemu fosil yang juga ahli ilmu serangga dari Oregon State University, mengungkapkan, kaki capung yang hilang diperkirakan dimakan oleh kadal. Menurut prediksinya, kala itu kadal dan capung sedang terlibat pertengkaran yang sengit. Kadal berusaha memakan capung dengan melahap kepalanya lebih dulu.
Tapi sial, kadal tak bisa membawa capung itu pergi karena kakinya terjebak oleh getah pohon yang super lengket. Alhasil, kadal justru mati bersama capung yang hendak dilahapnya terbungkus getah pohon yang membatu hingga kini.


Sayangi, penemu tak menemukan fosil kadal dalam kondisi utuh, tanpa perut dan kepalanya. “Saya tak berhasil menemukan kadal dalam kondisi utuh, sayang sekali. Padahal, jika sampel itu ada, kita mungkin bisa menemukan kepala capung dalam mulut kadal,” kata Poinar.

Hal menarik dari penelitian ini adalah perilaku kedua hewan yang masih sama hingga kini. Seperti kadal masa kini, ungkap Poinar, mereka juga masih memakan capung dan serangga lainnya. Seperti juga capung masa kini, mereka harus super hati-hati kalau ada hewan macam kadal dan cicak berada di dekat mereka.
 
Hasil penemuan Poinar dipublikasikan dalam Jurnal Palaeodiversity, yang terbit baru-baru ini. Umur fosil 100 juta tahun merupakan fosil tertua di Myanmar yang ditemukan di pepohonan. Ia mengatakan, penelitian ini sangat berguna bagi pemahaman kita tentang perilaku hewan. “Kenyataan ini menunjukkan bahwa perilaku hewan bertahan dalam jangka waktu sangat panjang,” ujar Poinar.

Isnin


SMK DATO’ HARUN DAPAT SENTUHAN WAZI



 
Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Harun, Tanjung Karang, Selangor terpilih untuk menjayakan Program Membudayakan Kaedah Menunggang Motosikal Dengan Bijak Dan Selamat anjuran bersama Kementerian Pelajaran Malaysia, Castrol dan WAZIBOYZ yang dikendalikan oleh bekas pelumba Cub Prix negara, Wazi Abdul Hamid.
Hampir 100 pelajar terpilih menjayakan program yang mendedahkan pelajar untuk menjadi penunggang berdisplin di jalan raya, disamping belajar mengenai motosikal mereka dari segi aspek enjin, brek tayar, topi keledar, pakaian yang sesuai ketika menunggang yang mempunyai ciri-ciri keselamatan.



Menerusi program yang dikendali oleh lapan jurulatih WAZIBOYZ, pelajar-pelajar bukan sahaja diberi pengetahuan secara teori malahan telah diberi pendedahan secara praktikal untuk mengendali dan memahami tentang motosikal.
Kesedaran tentang aspek penting mengenai motosikal yang diterjemahkan melalui latihan teori dan praktikal itu jelas mendapat reaksi positif dikalangan pelajar-pelajar dan guru-guru.



Pengetua SMK Dato’ Harun, Ruslan Bustani berkata, program yang julung kali diadakan di sekolah itu ternyata memberi manfaat besar kepada 1,610 pelajarnya.
“Menerusi program ini khususnya pelajar-pelajar yang bermotosikal ke sekolah telah mendapat pengajaran penting bagaimana untuk mengendali motosikal dengan cara yang betul dan selamat. Pengalaman menerusi latihan praktikal secara langsung memberi mereka pengetahuan dan lebih bersedia ketika menghadapi kecemasan.

“Malahan saya amat mengalu-alukan agar program Membudayakan Kaedah Menunggang Motosikal Dengan Bijak Dan Selamat ini dijadikan antara aktiviti wajib di setiap sekolah dan diadakan pada setiap tahun kerana ianya satu kaedah yang berkesan berbanding jika sekadar memberi kata-kata nasihat,” katanya.


TARIKH-TARIKH KEJOHANAN BOLA SEPAK MSSPP PERINGKAT NEGERI TAHUN 2009


Peringkat Umur 12TKB ......

10, 14 dan 16 April 2009 (perlawanan peringkat kumpulan) di padang PKSWestlands (pulau) atau padang SMKDH Ahmad Badawi (seberang).
27 April 2009 (perlawanan separuh akhir) di padang PKSWestlands (pulau) atau padang SMKDH Ahmad Badawi (seberang).
30 April 2009 (perlawanan akhir) di padang PKSWestlands (pulau) atau padang SMKDH Ahmad Badawi (seberang).

Peringkat Umur 15TKB ......


 7, 9, 13, 15 dan 16 April 2009 (perlawanan peringkat kumpulan) di padang Penang Free School (pulau) atau padang SMK (A) al-Irsyad (seberang).
20 April 2009 (perlawanan separuh akhir) di padang Penang Free School (pulau) atau padang SMK (A) al-Irsyad (seberang).
28 April 2009 (perlawanan akhir) di Kompleks Sukan Bertam, Kepala Batas.



Peringkat Umur 18TKB ......

7, 9, 10, 13, 15, 16 dan 17 April 2009 (perlawanan peringkat kumpulan) di padang Penang Free School (pulau) atau padang SMK (A) al-Irsyad (seberang).
20 April 2009 (perlawanan separuh akhir) di padang Penang Free School (pulau) atau padang SMK (A) al-Irsyad (seberang).
29 April 2009 (perlawanan akhir) di Kompleks Sukan Bertam, Kepala Batas.

cara membuat total komentar di title post



Langkah 1

 
1. Login ke akaun blogger,

2. Klik Design --> Edit HTML
--> Tick Expand Template Widget,
3. Lalu cari kode berikut ini:

 
Langkah 2
 
copy kode dibawah ini dan letakkan dibawah






Info :1

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:yMzo6KCieXf48M
-Anda boleh ubah dengan gambar apa yang anda inginkan.
5. Jika sudah, Save templates dan lihat hasilnya.

Paparkan Gambar Dalam Ruangan Komen Di Blogspot

Imej profile pada komen di Blogspot


Sesetengah pengguna Blogspot menggunakan fungsi embedded comments supaya pembaca boleh terus memberi komen pada entri tanpa perlu membuka pop-up window yang lain. Kini, Blogspot memperbaiki fungsi tersebut dengan memboleh imej profile turut dipaparkan di sebelah embedded comments.
Untuk mengaktifkan fungsi ini, log in ke dalam akaun Blogspot anda dan pergi ke bahagian Settings > 

Comments. Tandakan “Yes pada Show pofile images on comments?”


blogspot-comments-03



Kemudian klik butang Save Settings untuk menyimpan tetapan anda.

Artikel menarik dunia blog tempatan sepanjang minggu ini

Setiap minggu, joinkomputer akan mengumpulkan link kepada artikel-artikel menarik dari blog tempatan yang berkaitan dengan teknologi.
Minggu ini merupakan minggu yang bagus kerana saya jumpa beberapa blog teknologi yang berkualiti. Jika anda mempunyai blog yang menulis tentang teknologi, tinggalkan URL di ruangan komen ya =)
MrPiratz yang baru bertukar dari Blogspot ke WordPress menerangkan kelebihan yang terdapat pada platform WordPress.


wordpress-vs-blogspot


Dekan dari MyWindowsXP menunjukkan betapa mudahnya untuk mendedahkan password yang anda simpan dalam Google Chrome.
Fungsi stack yang popular pada Mac OS X kini boleh dipasang pada Ubuntu dengan menggunakan Docky.
 Arynet di InfoMalaya menulis satu ebook ringkas tentang cara-cara membuat brush dalam Adobe Photoshop.


tutorial-brush-photoshop


Celcom menawarkan pelbagai pakej Internet jalur-lebar yang mampu dimiliki, bermula dengan langganan serendah RM 48 sebulan.
Walaupun percuma, Microsoft Security Essential menunjukkan prestasi yang bagus dari segi perlindungan dan juga penggunaan sumber komputer.
Tajuk artikel ini sangat menarik minat saya untuk membacanya, haha. XCFE sebenarnya adalah satu persekitaran desktop berdasarkan *NIX yang dibina untuk kepantasan.


xfce


Bagi pengguna Windows 7 yang meminati antaramuka Mac OS X, ikuti tutorial ini untuk memasang tema Mac OS X pada PC anda.
Fungsi ‘undo send’ pada GMail membolehkan pengguna membatalkan emel yang baru dihantar. Kini, GMail mempertingkatkan pilihan tersebut sehingga 30 saat.
Twitter baru sahaja melepaskan butang retweet yang rasmi mereka. Artikel ini menerangkan bagaimana hendak memasang butang tersebut pada blog WordPress anda.

Ahad

download sofware


7Zip

WinZip Pro 14.5 Build 9095 Full
Winrar 3.93 PRO Final 2010



UNTUK KAWAN-KAWAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL..

renungan

lawak teh panas

 Pada suatu hari.. seorang lelaki pergi kesebuah restoran untuk minum petang...
Disebabkan wang yang dibawanya cuma 70 sen saja… dia cuba bertanya harga segelas teh panas
dan teh sejuk… lalu pelayan restoran menjawab..
Teh Panas 70 Sen & Teh Sejuk RM 1.20
Lelaki itu terus meminta teh panas dan apabila pelayan menghantar segelas teh panas mendidih itu
lelaki itu tanpa teragak-agak terus meneguk teh panas itu sampai habis dengan lajunya….
Pelayan itu melihat dengan penuh kehairanan..  kerana teh panas mendidih itu boleh habis dalam
sekelip mata sahaja…
Lalu lelaki itu memberi wang 70 sen dan berkata
“Kalau lambat diminum… air ini jadi sejuk… kalau sejuk tak pasal2 saya kena bayar RM 1.20..
lebih baik cepat-cepat diminum kerana wangku hanya ada 70 sen saja”


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

download

DOWNLOAD BUKU MENITI KESEMPURNAAN IMAN

Bismillahirahmannirahim..

Download Buku Meniti Kesempurnaan Iman oleh Habib Munzir al-Musawa – Majelis RasulullahPosted 7 Ogos 2009 by shafifah
Categories: Kitab, Ulama habaib

E -Book terbaru Meniti Kesempurnaan Iman oleh Habib Munzir al-Musawa – Majelis Rasulullah
meniti kesempurnaan imanKlik pada gambar untuk download



UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

internet

HATI-HATI JIKA MENGUNAKAN PC DITEMPAT UMUM.. PENTING...!!!!

بسم الله الرحمن الرحيم

For your information...be careful




HATI2 KALAU MEMAKAI PC DI TEMPAT UMUM (SEPERTI INTERNET CAFE, DLL...) CEK BELAKANG PC DAN LIHAT APAKAH ALAT INI ADA DI BELAKANG PC, BILA ADA, JGN PAKAI PC ITU!!!!

Alat ini dinamakan Keystroke. Ia dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu...

Kebanyakan ini dipakai di Internet kafe, pameran, hotel Dan lapangan terbang. Maka berhati2lah terutama anda yg menggunakan Internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau site penting lainnya.

Setelah anda masuk ke account bank, Dan setelah selesai, meninggalkan PC, itu akan dgn mudahnya untuk membuka account itu kembali dgn apa yg sebelumnya anda ketik, yg telah
tersimpan di dlm Black Device.

Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika Ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat umum untuk mengakses site penting

Semoga informasi ini berguna untuk anda semua.. Dan mencegah terjadinya hal2 yg tdk diinginkan dan sampaikan kepada sahabat handai. GuaNo GamOk


(update usb keystroke image )

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

internet

MISSING COMMENTS IN BLOGGER

بسم الله الرحمن الرحيم

Komen-komen dalam blog anda hilang? Ada sesiapa yang kena tak? Ini masalah yang belum dapat diseatlekan oleh "Blogger". Nak tengok berapa ramai yang dah terkena boleh klik link dibawah. Kalau rajin korang boleh report pada blogger sekali.



http://www.google.com/support/forum/p/blogger/thread?tid=3c8fc566625014e6
Share

Rabu

harking

9.20.2010

Menghilangkan Windows Genuine Advantage (WGA) Notification

8.18.2010

Cara mengetahui serangan keylogger

5.15.2010

Cara hack menggunakan keylogger
Cara hack modem ADSL dan account speedy orang lain

4.19.2010

Cara hack hotspot mikrotik

12.30.2009

Hacking Forum: Cara Login Sebagai Admin dengan Firefox

12.24.2009

Paypal Hack: Beli Apapun $0.01,Mau?

11.10.2009

Hacking Satelit Bandwith

9.12.2009

Credit card on black market

9.05.2009

Ratusan site di Negeri Malingsial(jiran) "diporakporandakan" Hacker Indonesia

9.04.2009

Learn Cheating IP

2.02.2009

Hacker Hall Of Fame

1.19.2009

h**k windows XP and vista password

9.25.2008

Lets monopoly Bandwith at hotspot!!

9.15.2008

Hacking Billing Explorer
Menjebol Account E-Gold!

ip address

11.03.2010

Slow WiFi connection Solution
WiFi WLAN Roaming Basics

11.01.2010

Windows 7and Server 2008 R2 Patch Detail

10.09.2010

System Restore dengan Safe Mode Command Prompt

9.29.2010

Downgrade XP SP 3 in Dell N4010 64 bit

9.22.2010

Perbedaan Stand by, Hibernate, dan Shutdown

9.20.2010

Menghilangkan Windows Genuine Advantage (WGA) Notification

9.19.2010

Toshiba Flashdisk Not Responding Fix

9.15.2010

Windows 7 Wireless Setup

7.06.2010

Kelemahan Winrar
Apa itu ASP.NET?

5.03.2010

Trik Mengubah Windows XP menjadi genuine

3.01.2010

Menambah Kecepatan Internet dengan Windows Proxy Server(SQUID)

1.14.2010

Mengenal Error Koneksi Internet

1.10.2010

Cara Efektif untuk Meningkatkan Koneksi Internet Smart

1.06.2010

Perlukah Kita Update BIOS

1.05.2010

Trik Mengatasi Printer Error atau Bermasalah

1.04.2010

Fenomena Flashdisk memiliki batas Umur

12.29.2009

Optimize Photoshop untuk spesifikasi rendah

12.25.2009

Inilah Virus Komputer Paling Mematikan

teknologi masa depan

image001.jpgMungkin 2 atau 3 tahun yang lalu .. laptop merupakan suatu perangkat komputer yang sangat didamba-dambakan oleh kalangan yang berkecimpung atau pengguna IT .. selain dapat digunakan dimana saja dan juga merupakan Gaya Hidup seorang profesional .. kemana-mana bisa dibawa dan digunakan, baik di kantor maupun cafe sambil nongkrong dan minum kopi .. tapi tanpa disadari saat ini harga laptop semakin hari semakin menurun bahkan saat ini harga laptop ada yang <= 5 JT rupiah .. wah alhasil banyak orang menggunakan laptop .. baik dari merek-merek terkenal maupun merek asia dan bahkan merek lokalpun turut ikut dalam kancah bisnis tersebut.



Rekan-rekan sekalian tahu ngak kenapa kok bisa begitu .. coba tebak !!!, saat ini negara “berorang-orang ingin maju dan pintar” telah membuat suatu teknologi didalam dunia IT .. yang akan menggeser posisi komputer dan laptop .. yakni seperti gambar dibawah ini .. nah saat ini negara Indonesia tercintaku masih menjadi pemakai saja .. tapi memang begitu adanya .. kampus-kampus di kita kebanyakan mempersiapkan untuk menjadi pekerja saja bukan peneliti atau orang untuk melakukan riset  .. trus kalangan orang-orang terkenal dan hebat di dunia IT kebanyakan cuman bisa jual cuap-cuap dengan modal power pointnya … menyedihkan tapi inilah kondisi kita .. dan bersiap-siaplah menjadi “Tempat Pembuangan Komputer Dunia”.

Berikut ini gambar-gambar komputer masa depan :


image002.jpg
image003.jpg
image004.jpg
image005.jpg
image007.jpg



P /S  : Teknologi komputer


Bagaimana untuk menjalankan 2 sistem operasi berbeza secara serentak pada komputer



Kita boleh membuat pemasangan sistem operasi yang berlainan pada komputer. Tetapi untuk menjalankannya secara serentak adalah mustahil jika tidak menggunakan sesuatu aplikasi yang dicipta khas untuknya.

Jadi disini Maxx senaraikan aplikasi yang boleh anda gunakan untuk membolehkan komputer anda menggunakan 2 sistem operasi yang berlainan pada masa yang sama.

1. Sistem operasi Linux pada Windows : andLinux merupakan utiliti percuma yang membolehkan anda menggunakan sistem operasi Ubuntu Linux pada sistem berasaskan Windows 2000 ( 2000, XP, 2003, Vista, 7; versi 32-bit sahaja ) Klik disini untuk muat turun dan penerangan lanjut.

2. Sistem operasi Windows pada Mac : Parallels membolehkan anda menggunakan sistem operasi Windows pada Mac tanpa melalui proses reboot. Walau bagaimanapun ia merupakan aplikasi berbayar. Klik disini untuk maklumat lanjut

3. Sistem operasi Windows pada Windows : Virtual PC pula membolehkan anda menggunakan sistem operasi Windows yang mempunyai versi berlainan. Klik disini untuk maklumat lanjut



Selain menggunakan 3 aplikasi diatas, anda boleh juga menggunakan satu lagi aplikasi yang boleh menjalankan hampir kesemua jenis sistem operasi yang dianamakan Virtual Box. Untuk maklumat lanjut sila klik disini

 

Tom Cruise panjat Burj Khalifa


BANGUNAN Burj Khalifa di Dubai.


DUBAI - Pelakon kacak Holywood, Tom Cruise dilihat menuruni dan memanjat dari tingkat 120 hingga 134 bangunan tertinggi dunia, Burj Khalifa di sini, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), lapor sebuah akhbar semalam.
Cruise yang dilengkapi dengan tali dan abah-abah, memanjat Burj Khalifa pada minggu lalu dalam satu adegan lagak ngeri filem terbarunya, Mission Impossible: Ghost Protocol yang bakal ditayangkan pada Disember tahun depan.
Aksi pelakon tersebut mengejutkan sejumlah orang yang berada di sekitar bangunan setinggi 828 meter dan mempunyai 160 tingkat itu pada minggu lalu. - Agensi







p /s :   hasyim

Robot angkasawan ke angkasa lepas


GAMBAR yang disiarkan semalam menunjukkan Robonaut 2 berjabat tangan dengan seorang angkasawan Amerika Syarikat Michael Barratt di Houston.


CAPE CANAVERAL, Florida - Satu robot angkasawan pertama, Robonaut 2 bernilai AS$2.5 juta (RM7.71 juta) yang lebih dikenali dengan nama R2 akan berada di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) dalam minggu ini. Robot itu dihasilkan melibatkan kerjasama antara Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) milik AS dengan syarikat General Motors. Ia berukuran satu 1.8 meter tinggi dan berat 149.68 kilogram. Kerja-kerja yang akan dilakukan R2 ialah memegang pelbagai jenis peralatan untuk angkasawan di luar ISS selain mengendalikan kerja-kerja berbahaya seperti kebocoran toksik dan kebakaran. Robot itu akan berlepas ke ISS dengan menaiki kapal angkasa Discovery di sini esok bersama enam angkasawan. Otak robot itu terletak di perut manakala tubuhnya diperbuat daripada aluminium, nikel dan fiber karbon. Empat kamera penglihatan dipasang pada robot itu dan kamera inframerah diletakkan di dalam mulutnya. Menurut Pemangku Bahagian Simulasi, Robotik dan Automasi Pusat Angkasa Lepas Johnson, Rob Ambrose, robot itu akan berada di ISS sehingga Disember depan. - AP



sumber  : kosmo! online

Nombor telefon baru 11 digit mulai bulan depan

 

CYBERJAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperkenalkan format baru nombor telefon mudah alih dengan 11 digit berkuat kuasa 15 Disember ini.Pengarah Jabatan Perancangan Nombor, Norizan Ghazali berkata, format baru itu akan menggunakan struktur 3+8 berbanding 3+7 sedia ada dan semua penyedia perkhidmatan akan menggunakan awalan '011', sebagai contoh 011 1234 5678."Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalamKatanya, format baru itu dijangka menyelesaikan kapasiti yang tidak mencukupi struktur 3+7 sedia ada serta menggalakkan penyertaan baru yang merupakan antara perancangan jangka panjang MCMC."Awalan perkongsian baru '011' mampu menampung 900 juta nombor jika diperlukan oleh penyedia perkhidmatan sedia ada atau yang baru,'' katanya. - Bernama



p /s : kosmo! online 3/11/2010


Selasa

***riNdu mAsA aQik akU keCIk-keCIk***










tengok gambo kat atas ni..GERAM kan..CUTE sangat..dulu masa aqil kecik nak buat cam gini..tapi tak kesampaian..hahahaha...kreatip betul la diaorg ni ambik gambo anak-anak diaorg ni cam gini.tak tau la gambo betul ke or edit...



adui..ibu sungguh rindu kat aqiK masa baby dulu..TOMBAM.....hari-hari kena geget ngan ibu...hahahaa..


7 cara mempercepatkan rambut anda tumbuh dengan cepat


Oh, no! Stylist memotong rambut Anda terlalu pendek! Tengkuk yang terlihat membuat Anda tidak percaya diri, dan merasa mau masuk angin. Bagaimana cara agar ram-but cepat panjang kembali?
Hal seperti ini kerap kita alami. Entah karena salah potong rambut, atau Anda ingin mendapatkan model rambut idaman sebelum trennya keburu berganti, Anda berharap rambut bisa panjang dalam sekejap. Berita baiknya, hal ini bisa saja terjadi. Seorang hairdresser mungkin akan mengatakan, jangan memotong rambut Anda lagi, sekalipun hanya untuk trimming atau merapikan model rambut.
Pada dasarnya, rambut akan tumbuh dengan cepat bila dalam keadaan sehat. Berikut adalah tips yang dapat Anda lakukan agar rambut tetap sehat dan cepat panjang:
1. Jika rambut Anda rusak atau ujungnya bercabang, segera rapikan bagian yang bercabang tersebut. Memang Anda harus memotongnya, namun ini merupakan langkah awal.
2. Jangan keramas setiap hari. Shampo bisa mengurangi minyak alami yang dihasilkan oleh rambut, dan berguna untuk menutrisi rambut. Kurangi kebiasaan ini menjadi beberapa kali seminggu, atau tiga hari sekali. Jika rambut Anda cepat kotor sehingga harus dicuci setiap hari, gunakan sedikit kondisioner setiap beberapa hari sekali. Kecuali Anda bekerja di luar ruangan, rambut Anda tidak kotor-kotor amat sehingga harus dikeramas setiap hari. Sedikit kondisioner cukup untuk mengusir kotoran dan melembutkan rambut.
3. Minimalkan penggunaan karet rambut atau aksesori lain yang akan mencengkeram rambut Anda. Saat panjang rambut mulai nanggung, Anda memang cenderung akan mengikatnya supaya tidak mengganggu. Namun karet rambut akan menyebabkan rambut patah jika setiap kali Anda mengikatnya di tempat yang itu-itu saja, seperti kuncir kuda.
4. Gunakan produk-produk penataan rambut sesedikit mungkin. Misalnya gel, volumizer, serum, hairspray,
   dan lain sebagainya. Penggunaan produk yang terlalu sering membuat rambut menggumpal, sehingga Anda
    butuh shampo lagi untuk membersihkannya. Gumpalan bahan-bahan penataan rambut juga menambah
   kotor rambut Anda.
5. Minimalkan penggunaan alat-alat yang panas, seperti blow dryers, pengikal rambut, atau setrika rambut. 
    Boleh-boleh saja memakainya, namun coba untuk tidak melakukannya terlalu lama agar rambut tidak
    terkena panas terlalu lama.

6. Pakai topi. Paparan sinar matahari akan merusak dan mengeringkan rambut. Jaga agar rambut menjadi
    sesehat mungkin sehingga mudah untuk tumbuh lagi.

7. Gunakan sikat rambut untuk memijat kulit kepala setiap malam. Lakukan gerakan memutar ke seluruh kulit
    kepala sekitar 15 menit. Setelah itu, sisir rambut Anda perlahan dari pangkal rambut hingga ke ujung. Cara
     ini akan mendistribusikan minyak alami pada pangkal rambut ke seluruh rambut hingga ujungnya.



Share


9 Cara Memperbaiki Mood Dalam 30 Menit

Bagi sebagian orang, suasana hati dengan mudah berubah, apa pun pemicunya. Jika berubah lebih baik, dari negatif menjadi positif, maka tak jadi soal. Bagaimana jika sebaliknya, suasana hati yang sedang baik berubah seketika dan merusak mood Anda.


Gretchen Rubin, penulis The Happiness Project, mengatakan bahwa Anda tak perlu merasa egois saat sedang ingin membahagiakan diri sendiri. Penelitian menunjukkan, seseorang yang lebih bahagia memberikan manfaat baik bagi dirinya.

"Seseorang yang bahagia lebih mudah bergaul, disenangi banyak orang, sehat, dan produktif," katanya.

Saat Anda berusaha membangun kembali mood menjadi lebih baik, artinya Anda juga membantu orang lain lebih merasa bahagia.

1. tanpa mengingatan dengan meningkatkan aktiviti

Meningkatkan level aktivitas bisa dilakukan kapan saja. Saat menerima telepon misalnya, jangan hanya duduk diam. Berdirilah atau lakukan jalan kecil. Jika ada tangga, mengapa harus menggunakan elevator? Manfaatkan fasilitas yang bisa membantu Anda memompa energi lebih kuat lagi. Atau, berjalanlah 10 menit di sela-sela waktu kerja Anda.

2. Berjalan kaki di alam terbuka

Sempatkan berjalan kaki di alam terbuka. Jangan mengurung diri di kamar atau ruangan saja. Penelitian menunjukkan, cahaya alami luar ruang menstimulasi otak yang bisa meningkatkan mood.

3. Berkomunikasi

Lakukan komunikasi dengan teman lama, melalui surat elektronik, atau apa pun fasilitas yang nyaman bagi Anda. Atau, jalinlah hubungan dengan teman baru. Membangun ikatan emosi dengan orang lain membuat suasana hati lebih positif. Anda tak hanya sedang memoles keramahan diri, tetapi juga membuat orang lain lebih ramah kepada Anda. Dengan menjalin komunikasi, Anda juga memperkuat emosi dan kehangatan persahabatan dengan orang lain. Hal ini akan membuat Anda lebih merasa bahagia.

 
4. kena buang  pekerjaan yang menyebabkan
 
Sementara waktu, tinggalkan semua jadwal atau tugas yang hanya akan memperburuk mood. Misalnya, masalah seputar asuransi yang harus Anda selesaikan, membeli sejumlah kebutuhan yang memusingkan Anda, atau menjadwalkan ulang janji bertemu seseorang untuk urusan tak menyenangkan yang tidak terlalu penting. Meninggalkan sejumlah tugas tak menyenangkan sementara waktu akan memberikan kesenangan yang bisa memperbaiki mood Anda.

5. Lakukan pekerjaan yang berbeda dari biasanya

 
Ciptakan suasana baru di rumah. Saat bosan dengan rutinitas, ciptakan kegiatan baru yang jarang atau tak pernah Anda lakukan. Misalnya, jika biasanya pekerjaan berbenah dapur sepenuhnya menjadi tanggung jawab pekerja rumah tangga, maka ambil alih sementara. Cukup 10 menit saja, lakukan pekerjaan asing yang jarang Anda lakukan.

 

6. Berbuat baiklah untuk orang lain

Saat teman meminta bantuan Anda dalam mencari informasi tertentu, segera ambil kesempatan ini. Perkenalkan ia dengan teman Anda yang bisa membantunya mendapatkan informasi tersebut. Melakukan sesuatu yang berguna membuat Anda lebih merasa positif.

7. Selamatkan hidup seseorang

 
Tak sulit menjadi pahlawan. Mendonorkan darah menjadi salah satu caranya. Santunan darah dari Anda bisa menyelamatkan orang lain. Melakukan sesuatu yang berharga akan membuat Anda merasa berharga.

 
8. Tunjukkan bahwa Anda bahagia dengan senyuman

 
Senyuman meningkatkan mood Anda. Selain itu, wajah yang dihiasi senyuman memberikan kesan bahwa Anda bersahabat dan mudah bergaul.

9. Mempelajari hal baru

 
Pilih subyek yang memancing rasa ingin tahu Anda. Manfaatkan waktu 15 menit saja untuk mencari informasi di internet dan nikmati waktu untuk membaca. Atau pergilah ke toko buku, belilah buku yang bisa memuaskan rasa ingin tahu Anda. Pilih topik yang Anda sukai dan menyenangkan, bukan topik yang Anda butuhkan atau harus Anda ketahui.(kompas.com)



source:http://takunik.blogspot.com/2010/10/9-cara-perbaiki-mood-dalam-30-menit.html

Artikel Terkait

Tips N Trik

9 Cara Memperbaiki Mood Dalam 30 Menit
5 Tips Pintar Memilih Kondom Yang Tepat
12 Tips Agar Suami Anda Tidak Melirik Wanita Lain
Tips Membaca Bahasa Tubuh Lawan Bicara Kita
Rumus Minum Kopi Agar Rasanya Benar-benar Mantap
7 Cara Memanjangkan Rambut Lebih Cepat
Tips-tips Penting Mengisi Bahan Bakar / Bensin
5 Tips Untuk Menjaga Kesehatan Payudara Anda
Tips Gerakan Untuk Meninggikan Badan
Cara Mengelola Utang Sesuai Dengan Zodiak
Tips Mengatasi Kecanduan Pornografi
Cara Melihat Saat Darurat Tidak Ada Kacamata
Inilah Cara Menghadapi 6 Perangai Teman
4 Tips Ngemil Agar Tidak Bikin Gemuk
Nafas Bau Bawang, Atasi Dengan Susu
Tips Untuk Bertahan Hidup Jika Tersesat di Hutan (Survival)
Tips Diet Dengan Air Putih Dan Buah
Tips Dan Trik Untuk Mengatasi Rasa Bosan Bekerja
Tips Penataan Rambut Agar Sesuai Dengan Bentuk Wajah
Feng Shui : Mengatur Perputaran Energi Dalam Rumah
Cara Memakai Parfum Agar Wanginya Tahan Lama
Mengajarkan Bisnis Hebat Ala Orang Cina Kepada Anak
Lama Bekerja di Depan Komputer? Gunakan Aturan 20-20-20
10 Cara Melewati Depresi Yang Berat
Cara Mengukur Suhu Udara Dengan Suara Jangkrik



Sagem Binder E-Book Reader dengan 3G dan Wifi

Sagem Wireless mengumumkan produk e-book reader Binder baru,  e-book reader ultra ringan ini dilengkapi dengan built-in 3G dan koneksi WiFi. Sagem Binder memiliki layar Sipix epaper 6-inci dengan sentuhan kapasitif dan accelerometer untuk rotasi layar otomatis. Dilengkapi memori internal 2GB yang cukup untuk menyimpan hingga 12.000 buku non-gambar  sementara itu juga mendukung tambahan penyimpanan dengan microSD / SDHC card .


 


Sagem Binder tidak hanya mendukung WiFi tetapi juga jaringan selular GPRS / EDGE dan WCDMA 3G  memungkinkan pengguna untuk mendownload majalah dan surat kabar on-demand terbaru langsung ke perangkat. Reader ini  mendukung format TXT, ePub, PDF, HTML file dan juga JPEG, PNG, gambar BMP dan file audio MP3. Ebook Reader Sagem Binder memiliki ukuran 152mm x 123mm x 10.7mm dan berat kurang dari 240g. Sagem Binder saat ini tersedia di Fnac, sebuah perusahaan ritel Perancis, dengan nama FnacBook dan harga Euro 199. (sumber)

Kemenangan Capung Lawan Kadal Terekam Dalam Fosil Berumur 100 Juta Tahun


Seekor capung dan kadal yang sedang berduel sekitar 100 juta tahun lalu, ditemukan di Myanmar dalam bentuk fosil. Kedua hewan itu ditemukan dalam kondisi tak utuh, capung ditemukan dalam kondisi tak berkaki sementara kadal ditemukan tanpa kaki depan dan ekornya.

George Poinar, penemu fosil yang juga ahli ilmu serangga dari Oregon State University, mengungkapkan, kaki capung yang hilang diperkirakan dimakan oleh kadal. Menurut prediksinya, kala itu kadal dan capung sedang terlibat pertengkaran yang sengit. Kadal berusaha memakan capung dengan melahap kepalanya lebih dulu.
Tapi sial, kadal tak bisa membawa capung itu pergi karena kakinya terjebak oleh getah pohon yang super lengket. Alhasil, kadal justru mati bersama capung yang hendak dilahapnya terbungkus getah pohon yang membatu hingga kini.


Sayangi, penemu tak menemukan fosil kadal dalam kondisi utuh, tanpa perut dan kepalanya. “Saya tak berhasil menemukan kadal dalam kondisi utuh, sayang sekali. Padahal, jika sampel itu ada, kita mungkin bisa menemukan kepala capung dalam mulut kadal,” kata Poinar.

Hal menarik dari penelitian ini adalah perilaku kedua hewan yang masih sama hingga kini. Seperti kadal masa kini, ungkap Poinar, mereka juga masih memakan capung dan serangga lainnya. Seperti juga capung masa kini, mereka harus super hati-hati kalau ada hewan macam kadal dan cicak berada di dekat mereka.
 
Hasil penemuan Poinar dipublikasikan dalam Jurnal Palaeodiversity, yang terbit baru-baru ini. Umur fosil 100 juta tahun merupakan fosil tertua di Myanmar yang ditemukan di pepohonan. Ia mengatakan, penelitian ini sangat berguna bagi pemahaman kita tentang perilaku hewan. “Kenyataan ini menunjukkan bahwa perilaku hewan bertahan dalam jangka waktu sangat panjang,” ujar Poinar.

Isnin


SMK DATO’ HARUN DAPAT SENTUHAN WAZI



 
Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Harun, Tanjung Karang, Selangor terpilih untuk menjayakan Program Membudayakan Kaedah Menunggang Motosikal Dengan Bijak Dan Selamat anjuran bersama Kementerian Pelajaran Malaysia, Castrol dan WAZIBOYZ yang dikendalikan oleh bekas pelumba Cub Prix negara, Wazi Abdul Hamid.
Hampir 100 pelajar terpilih menjayakan program yang mendedahkan pelajar untuk menjadi penunggang berdisplin di jalan raya, disamping belajar mengenai motosikal mereka dari segi aspek enjin, brek tayar, topi keledar, pakaian yang sesuai ketika menunggang yang mempunyai ciri-ciri keselamatan.



Menerusi program yang dikendali oleh lapan jurulatih WAZIBOYZ, pelajar-pelajar bukan sahaja diberi pengetahuan secara teori malahan telah diberi pendedahan secara praktikal untuk mengendali dan memahami tentang motosikal.
Kesedaran tentang aspek penting mengenai motosikal yang diterjemahkan melalui latihan teori dan praktikal itu jelas mendapat reaksi positif dikalangan pelajar-pelajar dan guru-guru.



Pengetua SMK Dato’ Harun, Ruslan Bustani berkata, program yang julung kali diadakan di sekolah itu ternyata memberi manfaat besar kepada 1,610 pelajarnya.
“Menerusi program ini khususnya pelajar-pelajar yang bermotosikal ke sekolah telah mendapat pengajaran penting bagaimana untuk mengendali motosikal dengan cara yang betul dan selamat. Pengalaman menerusi latihan praktikal secara langsung memberi mereka pengetahuan dan lebih bersedia ketika menghadapi kecemasan.

“Malahan saya amat mengalu-alukan agar program Membudayakan Kaedah Menunggang Motosikal Dengan Bijak Dan Selamat ini dijadikan antara aktiviti wajib di setiap sekolah dan diadakan pada setiap tahun kerana ianya satu kaedah yang berkesan berbanding jika sekadar memberi kata-kata nasihat,” katanya.


TARIKH-TARIKH KEJOHANAN BOLA SEPAK MSSPP PERINGKAT NEGERI TAHUN 2009


Peringkat Umur 12TKB ......

10, 14 dan 16 April 2009 (perlawanan peringkat kumpulan) di padang PKSWestlands (pulau) atau padang SMKDH Ahmad Badawi (seberang).
27 April 2009 (perlawanan separuh akhir) di padang PKSWestlands (pulau) atau padang SMKDH Ahmad Badawi (seberang).
30 April 2009 (perlawanan akhir) di padang PKSWestlands (pulau) atau padang SMKDH Ahmad Badawi (seberang).

Peringkat Umur 15TKB ......


 7, 9, 13, 15 dan 16 April 2009 (perlawanan peringkat kumpulan) di padang Penang Free School (pulau) atau padang SMK (A) al-Irsyad (seberang).
20 April 2009 (perlawanan separuh akhir) di padang Penang Free School (pulau) atau padang SMK (A) al-Irsyad (seberang).
28 April 2009 (perlawanan akhir) di Kompleks Sukan Bertam, Kepala Batas.



Peringkat Umur 18TKB ......

7, 9, 10, 13, 15, 16 dan 17 April 2009 (perlawanan peringkat kumpulan) di padang Penang Free School (pulau) atau padang SMK (A) al-Irsyad (seberang).
20 April 2009 (perlawanan separuh akhir) di padang Penang Free School (pulau) atau padang SMK (A) al-Irsyad (seberang).
29 April 2009 (perlawanan akhir) di Kompleks Sukan Bertam, Kepala Batas.

cara membuat total komentar di title post



Langkah 1

 
1. Login ke akaun blogger,

2. Klik Design --> Edit HTML
--> Tick Expand Template Widget,
3. Lalu cari kode berikut ini:

 
Langkah 2
 
copy kode dibawah ini dan letakkan dibawah






Info :1

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:yMzo6KCieXf48M
-Anda boleh ubah dengan gambar apa yang anda inginkan.
5. Jika sudah, Save templates dan lihat hasilnya.

Paparkan Gambar Dalam Ruangan Komen Di Blogspot

Imej profile pada komen di Blogspot


Sesetengah pengguna Blogspot menggunakan fungsi embedded comments supaya pembaca boleh terus memberi komen pada entri tanpa perlu membuka pop-up window yang lain. Kini, Blogspot memperbaiki fungsi tersebut dengan memboleh imej profile turut dipaparkan di sebelah embedded comments.
Untuk mengaktifkan fungsi ini, log in ke dalam akaun Blogspot anda dan pergi ke bahagian Settings > 

Comments. Tandakan “Yes pada Show pofile images on comments?”


blogspot-comments-03



Kemudian klik butang Save Settings untuk menyimpan tetapan anda.

Artikel menarik dunia blog tempatan sepanjang minggu ini

Setiap minggu, joinkomputer akan mengumpulkan link kepada artikel-artikel menarik dari blog tempatan yang berkaitan dengan teknologi.
Minggu ini merupakan minggu yang bagus kerana saya jumpa beberapa blog teknologi yang berkualiti. Jika anda mempunyai blog yang menulis tentang teknologi, tinggalkan URL di ruangan komen ya =)
MrPiratz yang baru bertukar dari Blogspot ke WordPress menerangkan kelebihan yang terdapat pada platform WordPress.


wordpress-vs-blogspot


Dekan dari MyWindowsXP menunjukkan betapa mudahnya untuk mendedahkan password yang anda simpan dalam Google Chrome.
Fungsi stack yang popular pada Mac OS X kini boleh dipasang pada Ubuntu dengan menggunakan Docky.
 Arynet di InfoMalaya menulis satu ebook ringkas tentang cara-cara membuat brush dalam Adobe Photoshop.


tutorial-brush-photoshop


Celcom menawarkan pelbagai pakej Internet jalur-lebar yang mampu dimiliki, bermula dengan langganan serendah RM 48 sebulan.
Walaupun percuma, Microsoft Security Essential menunjukkan prestasi yang bagus dari segi perlindungan dan juga penggunaan sumber komputer.
Tajuk artikel ini sangat menarik minat saya untuk membacanya, haha. XCFE sebenarnya adalah satu persekitaran desktop berdasarkan *NIX yang dibina untuk kepantasan.


xfce


Bagi pengguna Windows 7 yang meminati antaramuka Mac OS X, ikuti tutorial ini untuk memasang tema Mac OS X pada PC anda.
Fungsi ‘undo send’ pada GMail membolehkan pengguna membatalkan emel yang baru dihantar. Kini, GMail mempertingkatkan pilihan tersebut sehingga 30 saat.
Twitter baru sahaja melepaskan butang retweet yang rasmi mereka. Artikel ini menerangkan bagaimana hendak memasang butang tersebut pada blog WordPress anda.

Ahad

download sofware


7Zip

WinZip Pro 14.5 Build 9095 Full
Winrar 3.93 PRO Final 2010



UNTUK KAWAN-KAWAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL..

renungan

lawak teh panas

 Pada suatu hari.. seorang lelaki pergi kesebuah restoran untuk minum petang...
Disebabkan wang yang dibawanya cuma 70 sen saja… dia cuba bertanya harga segelas teh panas
dan teh sejuk… lalu pelayan restoran menjawab..
Teh Panas 70 Sen & Teh Sejuk RM 1.20
Lelaki itu terus meminta teh panas dan apabila pelayan menghantar segelas teh panas mendidih itu
lelaki itu tanpa teragak-agak terus meneguk teh panas itu sampai habis dengan lajunya….
Pelayan itu melihat dengan penuh kehairanan..  kerana teh panas mendidih itu boleh habis dalam
sekelip mata sahaja…
Lalu lelaki itu memberi wang 70 sen dan berkata
“Kalau lambat diminum… air ini jadi sejuk… kalau sejuk tak pasal2 saya kena bayar RM 1.20..
lebih baik cepat-cepat diminum kerana wangku hanya ada 70 sen saja”


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

download

DOWNLOAD BUKU MENITI KESEMPURNAAN IMAN

Bismillahirahmannirahim..

Download Buku Meniti Kesempurnaan Iman oleh Habib Munzir al-Musawa – Majelis RasulullahPosted 7 Ogos 2009 by shafifah
Categories: Kitab, Ulama habaib

E -Book terbaru Meniti Kesempurnaan Iman oleh Habib Munzir al-Musawa – Majelis Rasulullah
meniti kesempurnaan imanKlik pada gambar untuk download



UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

internet

HATI-HATI JIKA MENGUNAKAN PC DITEMPAT UMUM.. PENTING...!!!!

بسم الله الرحمن الرحيم

For your information...be careful




HATI2 KALAU MEMAKAI PC DI TEMPAT UMUM (SEPERTI INTERNET CAFE, DLL...) CEK BELAKANG PC DAN LIHAT APAKAH ALAT INI ADA DI BELAKANG PC, BILA ADA, JGN PAKAI PC ITU!!!!

Alat ini dinamakan Keystroke. Ia dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu...

Kebanyakan ini dipakai di Internet kafe, pameran, hotel Dan lapangan terbang. Maka berhati2lah terutama anda yg menggunakan Internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau site penting lainnya.

Setelah anda masuk ke account bank, Dan setelah selesai, meninggalkan PC, itu akan dgn mudahnya untuk membuka account itu kembali dgn apa yg sebelumnya anda ketik, yg telah
tersimpan di dlm Black Device.

Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika Ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat umum untuk mengakses site penting

Semoga informasi ini berguna untuk anda semua.. Dan mencegah terjadinya hal2 yg tdk diinginkan dan sampaikan kepada sahabat handai. GuaNo GamOk


(update usb keystroke image )

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

internet

MISSING COMMENTS IN BLOGGER

بسم الله الرحمن الرحيم

Komen-komen dalam blog anda hilang? Ada sesiapa yang kena tak? Ini masalah yang belum dapat diseatlekan oleh "Blogger". Nak tengok berapa ramai yang dah terkena boleh klik link dibawah. Kalau rajin korang boleh report pada blogger sekali.



http://www.google.com/support/forum/p/blogger/thread?tid=3c8fc566625014e6

Template by:
Free Blog Templates